12 Mayıs 2014 Pazartesi

İşaret dilinde yetersizlik



Yetersiz dile sahip olan işitme engelliler günlük hayatta çok zorlanıyor.



Hilal Gergin
Fotoğraf eğitmeni Hilal Gergin “Engelli bireylerin sesi kapalı bir toplum içinde kısılıyor. Bunun en büyük problemi ise iletişim. Engelli olmayan bireylerin nasıl iletişim kuracağını bilememesi engelli bireyleri dışlamakta…” dedi. Hilal Gergin, sadece toplumun değil işaret dilinin de engellileri ayırdığını belirtti. Kelime dağarcığı olarak yetersiz olan işaret dili, gündelik yaşam dışında kullanılamıyor.


İşaret dili “Yapboz” gibi


İşaret dilini yapboza benzeten Hilal Gergin, sürekli yenilenen ama gelişemeyen bir dil olduğunu ifade etti. Alfabenin yeniden düzenli hale getirilmesi, sürekli kelimelerin değişmesi, her kelimenin karşılığı olmaması gibi problemler hem engelli hem de engelsiz bireyleri zorluyor. Soyut kelimelerin kullanımı iletişimi engelliyor.

Eğitim sisteminde kelimelerin anlam karşılıklarını şekillerle ifade edebilmek eğitim gerektiriyor. Yurtdışında her kavramın karşılığı resim olarak belirtiliyor. Bazı kavramlar şekillerle anlatılamıyor, bunları anlatmak için resimler kullanılıyor.
Hilal Gergin ve öğrencileri

“İletişim çok yüzeysel

Hilal Gergin, “İşaret dili eğitim sisteminde değişime değil kökleşmeye ihtiyaç var” diyerek bazı kavramların karşılığının şekillerle ifade edilebileceğini vurguladı. Yurtdışında kullanılan bu teknik işitme engellilerin kavramları kolayca anlamasını sağlıyor.

Engelli bireylerin kapalı bir toplum içerisinde kısılıyor. Bunun en büyük problemi ise iletişim. Engelli olmayan bireylerin nasıl iletişim kuracağını bilememesi engelli bireylere karşı
Yetersiz dile sahip olan işitme engelliler günlük hayatta çok zorlanıyor.
akademik anlamda bir şey konuşulmuyor.

Üniversitede işaret dili konusunda işaret dili ile konuşan kişilerin yüzde 3’ü üniversite okuyor bu yüzünden kavramların ve işaretlerin gelişmesi yetersiz kalıyor.



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder